Entra en vigor la nova Llei d’Accessibilitat
Novembre 2014 – El passat 5 de novembre va entrar en vigor la nova Llei d’Accessibilitat, la Llei 13/2014, de 30 d’octubre. Es tracta d’un text normatiu que dona un pas endavant en la igualtat i l’autonomia social de les persones.
Aquesta llei s’endinsa en l’àmbit de l’administració, de l’esport, del lleure o de l’accés a productes i serveis, entre altres. L’objectiu és aconseguir la inclusió de tota la societat, pensant especialment en persones amb algun tipus de discapacitat o persones d’edat avançada.
A més, aquesta llei catalana intenta integrar les lleis i directives que, a nivell europeu i internacional, són d’aplicació al nostre territori.
La Llei 13/2014 incorpora directrius en relació als edificis de nova construcció. Al seu article 13 s’estableixen les condicions que han de presentar els espais comuns i accés als habitatges, sobretot pensant en persones amb alguna discapacitat i problemes de mobilitat.
Destaca a l’article 17 el fet que, en relació als edificis plurifamiliars en què resideixen persones amb discapacitat o persones més grans de setanta anys, les zones comunes han de complir amb els requisits d’accessibilitat adequats a les seves necessitats d’accés a l’habitatge. Així mateix la llei assenyala la comunitat de propietaris, o al propietari únic de l’edifici, com a responsable de dur a terme i sufragar les actuacions i les obres d’adequació necessàries.
Per realitzar aquestes obres, la nova llei estableix uns terminis d’1 any per obres menors i 2 anys per obres major, per donar compliment a les necessitats d’accessibilitat, des de l’acord de la comunitat de propietaris o de la resolució judicial, si es dona el cas. Els terminis són ampliables en el cas que algun propietari al·legui que el cost que se l’imputa és superior al 33% dels ingressos anuals de la seva unitat familiar i que els ingressos són inferiors a 2,5 vegades l’IRSC.
Un altre punt a destacar és el que apareix a l’article 59, sobre supressió de barreres a l’accessibilitat d’edificis d’habitatges. S’estableix que les comunitats de propietaris en règim de propietat horitzontal podran exigir la constitució de servituds permanents sobre elements privatius, rescabalant els danys ocasionats al propietari o propietaris afectats.
Si aquest propietari es negués a fer les obres, seria l’administració la que podria expropiar, a petició de la comunitat de veïns i amb acord previ d’aquesta. En aquest supòsit, la comunitat de propietaris serà la beneficiària de l’expropiació i hauria d’indemnitzar les persones afectades per aquesta i costejar les obres. S’haurà de desenvolupar un reglament que reguli aquest supòsit.
És molt important per a les comunitats de propietaris aquesta nova llei, doncs com hem vist, les afecta directament i també s’estableix el règim sancionador per incompliment.
Si teniu dubtes o voleu saber com afecta la entrada en vigor d’aquesta llei a la vostra comunitat de veïns, només heu de posar-vos en contacte amb Garrotxa Activa i us respondrem totes les vostres preguntes. Tenim una llarga experiència en gestió de comunitats de veïns.