Registre de la jornada diària dels treballadors
Maig 2016 – Des de fa un temps, les empreses (excepte els caps de casa en el cas dels treballadors de la llar) han de portar un registre de jornada, en el cas de treball a temps parcial, i han de registrar els horaris diaris en els que es realitza la prestació de serveis del treballadors, així com les hores complementàries, si es dóna el cas. El registre horari s’ha de fer mensualment i l’empresari ha d’entregar una còpia del mateix al treballador. Si no es compleix aquesta obligació, pot tenir com a conseqüència una sanció pecuniària, i fins i tot es pot arribar a considerar que el contracte del treballador no és a temps parcial, sinó que és a temps complert, fet que comportaria la cotització pel treballador com si prestés els seus serveis a temps complet.
Segons informa el Col·legi d’Administradors de Finques de Girona, la sentència de l’Audiència Nacional: STAN 04/12/2015 (i també la sentència STAN 19/02/2016), determina que igualment en el cas de les jornades de treball a temps complet, les empreses han de registrar diàriament la jornada realitzada pels seus treballadors. La sentència estableix que tot i ser una jornada a temps complet, cal que hi hagi un registre de jornada diària, amb el lliurament de resums diaris de jornada a cada treballador. Aquest és el pressupost constitutiu per controlar els excessos de jornada, ja que aquests resums no poden contenir les hores extraordinàries registrades diàriament, que només concorren quan se supera la jornada ordinària en còmput anual. L’únic mitjà de comprovació de la realització d’hores extraordinàries és el registre diari de jornada.
Així doncs, les empreses, pels treballadors a temps complet, hauran d’implantar mecanismes que siguin per registrar diàriament la jornada realitzada, per comunicar-li al treballadors i per acreditar-ne el compliment, si s’escau, davant la inspecció laboral. No fer-ho implica que es pot considerar infracció greu, amb una sanció des de 626 euros a 6250 euros.