Revisió de les clàusules sòl
Març 2015 – El 9 de maig de 2013, el Tribunal Suprem va dictar una sentència que va significar un punt i a part en quant a reclamacions de clàusules sòl. A aquesta sentència es van establir els criteris de transparència necessaris per a la contractació d’un préstec hipotecari amb aquest tipus de clàusula. I d’altra banda, s’establia també la no retroactivitat dels interessos que han estat pagats de més en el cas de nul·litat d’aquesta clàusula, argumentant un criteri de seguretat jurídica en contra de l’article 1.303 del Codi Civil, que estableix que el que és nul no produeix efectes.
Malgrat això, els tribunals inferiors han anat dictant sentències que no seguien el criteri del Tribunal Suprem en relació a la retroactivitat. Així, s’està produint un posicionament en favor de la retroactivitat
Més de la meitat de les audiències provincials estan dictant sentències a favor de la retroactivitat, i aquesta és la raó per la qual s’estan arribant a pactes abans d’arribar a judici (en un 80% dels casos) i està permetent una major celeritat en la resolució de casos.
Però malgrat això, com en tots els procediments, cal saber quina és la situació real i les possibilitats d’éxit a la via judicial. Per aquesta raó, un bon assessorament jurídic i d’experts en la materia és primordial per guanyar la demanda.
Segons el Diari de Girona, una de les últimes sentències dictada per l’Audiència Provincial de Girona sobre aquesta matèria -es va dictar a finals de 2014- declara nul·la una clàusula sòl d’una hipoteca concedida l’any 2005 i obliga el banc que la va concedir a pagar l’interés variable i tornar les quantitats indegudament percebudes, així com aquells imports que haguin estat pagats de més durant la tramitació del procediment judicial.
Si voleu saber si la vostra hipoteca té clàusula sòl i si aquesta és revisable i anulable, veniu a Garrotxa Activa i estudiarem el vostre cas de forma personalitzada.